Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe werkt harscleaner

Na een vastgestelde periode heeft de ontharder een extra spoeling nodig met harscleaner. Deze zorgt ervoor dat de hars in uw cilinder weer optimaal schoon is. Harscleaner verwijdert namelijk alle overige aanslag die tijdens het onthardingsproces op de hars terecht komt.

Om dit uit te voeren doet u het volgende:

  1. Giet de harscleaner in de ronde pekelbuis in de zoutbak
  2. Ontgrendel de ontharder door 5 seconden lang beide pijltjes ingesteld te houden
  3. Druk 1-maal op de tweede knop, het fabriekje. 

De ontharder begint nu direct te regenereren. U hoeft nu niets meer te doen.

Hoe test ik de hardheid

Om uw water te testen gebruikt u een hardheiskit. Deze zijn bij Unique te verkrijgen. 

Afhankelijk van de test leest u deze in franse of duitse hardheid uit. De handleiding bij de test vertelt u dit.

Wilt u weten of uw ontharder optimaal werkt? Test dan op twee punten in uw huis: zo dicht bij mogelijk de ontharder, en zo ver weg als mogelijk. U heeft dan een goed overzicht.

Ik zie een aanslag in mijn badkamer, maar ik heb een ontharder?

Het eerste advies is altijd: test uw water! Met het hardheids-testkitje kunt u de hardheid van het water bepalen.

Het is ook mogelijk dat de aanslag/waas op een andere manier ontstaat. Lees hiervoor deze pagina: "Alles over zacht water"

Volgens mij zie ik kalk

Als u zeker wil weten of u kalk in uw water heeft, doet u een hardheidstest. Deze geeft uitsluitsel. Als de test aangeeft dat er kalk aanwezig is, kunt u hier lezen welke stappen u vervolgens neemt.

Geeft de test aan dat u geen kalk heeft, maar u ziet toch een waas? Dan is er een andere stof wat hiervoor zorgt. 

Waarom zit er water in mijn zoutreservoir

Onze ontharders gebruiken pekelwater, zout water, om tijdens het regenereren de harsbolletjes schoon te spoelen. 

Om ervoor te zorgen dat genoeg pekelwater beschikbaar is, wordt water gemengd met de zouttabletten. Op deze manier staat het pekelwater klaar voor de volgende regeneratie. 

Dit pekelwater wordt alleen gebruikt om tijdens regeneratie te spoelen, en komt niet in uw leidingwater.

Mijn waterontharder lekt!

Is, om wat voor reden dan ook, uw ontharder water aan het lekken? 

 

Schakel als eerste de bypass in! Dit doet u door de schuif achterop de ontharder van rechts naar links te schuiven. Lees hier meer: wat is een bypass.

 

Ontstaat de storing overdag? Neem contact op met ons kantoor. Wij helpen u direct.
Ontstaat de storing in het weekend, of 's nachts? Zorg dat de bypass om staat en stuur een bericht naar info@uniquewaterontharders.nl
Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op!

Werking

Hoeveel zout verbruikt een waterontharder?

Het zoutverbruik is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Gemiddeld gaan wij uit van 25KG per persoon per jaar. 

Hoe werkt een waterontharder?

Onze waterontharders werken op basis van ionenwisseling. In de cilinder zijn harsbolletjes aanwezig die zorgen dat het calcium uit het water gefilterd wordt. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes zal tijdens het spoelen/regenereren met pekelwater de calciumdeeltjes weer losgemaakt worden van de harsbolletjes, hierna kan het proces opnieuw beginnen. Bekijk de uitgebreide uitleg.

Verandert een waterontharder mijn water?

De waterontharder zal het calcium uit uw water filteren. Hierdoor krijgt u geen last meer van kalkaanslag. Het water wordt niet gedemineraliseerd, dit wil zeggen dat verder alle mineralen in uw water zullen blijven en er niet pure H2O overblijft. Bekijk hoe onze waterontharder dit doet.

Welke types waterontharders heeft Unique waterontharders?

Unique Waterontharders heeft twee soorten waterontharders die in twee modellen beschikbaar zijn. De Unique Eco is de standaard waterontharder van Unique, hierin kunt u kiezen tussen een compact of een duo afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ook kunt u kiezen voor de Smart, deze waterontharder is op afstand te besturen en voorzien van een zoutindicator. Uw gegevens staan hierbij overzichtelijk in de myUnique app. Ook dit type is in zowel de duo als de compact variant verkrijgbaar. 

Hoeveel water verbruikt de waterontharder?

Het waterverbruik van onze waterontharders verschilt erg per huishouden. Het verbruik kan tussen de 30 en 50 liter per spoeling liggen. Dit is bij een wekelijkse spoeling ongeveer 1,59m3 tot 2,65m3 per jaar. Dit komt neer op €1,35 - €2,25 per jaar totaal.

Waar blijft het pekelwater van de waterontharder?

Het pekelwater wordt tijdens de regeneratie afgevoerd naar de riolering. Dit rioolwater wordt naar de waterzuivering afgevoerd, waar het weer wordt gezuiverd en hergebruikt.

Is de waterontharder elektronisch of mechanisch?

Wij maken gebruik van de elektronische waterontharder, een zogenaamde ionenwisselaar. Meer weten? Lees hier verder.

Wat is een ionenwisselaar?

Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Dit gebeurt door middel van harsbolletjes die geladen zijn met natrium-ionen. De geladen harsbolletjes zorgen dat het calcium uit het water gescheiden wordt. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes moet de ontharder gespoeld worden. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Tijdens het regeneratieproces wordt het hars schoongespoeld met pekelwater, gemaakt met zout, dat direct wordt afgevoerd naar het riool. Het pekelwater komt dus nooit in aanraking met het drinkwater. Het drinkwater smaakt dus ook niet zout.

Is de waterontharder volume of tijdgestuurd?

De waterontharders van Unique zijn zowel volume als tijdsgestuurd, dit betekend dat wanneer de waterontharder het aantal liters behaald heeft waarop de hars verzadigd is, deze het eerst volgende ingestelde tijdstip zal gaan regenereren. Haalt u dit aantal liters niet binnen het aantal dagen waarop uw waterontharder staat ingesteld, dan zal de waterontharder na het aantal ingestelde dagen gaan regenereren. Deze manier van aansturen zorgt ervoor dat u nooit last krijgt van bacteriegroei in uw waterontharder. Lees meer>

myUnique

Hoe log ik in op de app

Op de zijkant van de waterontharder zit een QR-code. Door deze te scannen logt u in op myUnique.

Eenmaal ingelogd kunt u via uw telefoonmenu de app installeren. Dit doet u:

 

Met Android:
Scan de QR-code en open deze in de Chrome-browser. U kunt vervolgens rechtsboven het menu openen, en "App installeren" kiezen.

 

Met iPhone:
Scan de QR-code en gebruik het 'delen'-icoontje om het toe te voegen aan uw bureaublad.

Wat is myUnique

De myUnique-technologie houdt een groot aantal aspecten van uw ontharder in de gaten. Denk hierbij aan het regenereren of het zoutniveau. 

De ontharder combineert alle informatie om te zien of het goed werkt en de standaard processen worden uitgevoerd.

Wat heb ik nodig voor een Smart

Onze Smart-serie is uitgerust met myUnique-technologie. Deze worden via WiFi verbonden op uw netwerk. U kunt dit zelf, of samen met onze monteur inrichten.