Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Alles weten over uw ontharder? Op deze pagina hebben we alle informatie verzameld. 

Veelgestelde vragen

Hoe werkt harscleaner?

Na een vastgestelde periode heeft de ontharder een extra spoeling nodig met harscleaner. Deze zorgt ervoor dat de hars in uw cilinder weer optimaal schoon is. Harscleaner verwijdert namelijk alle overige aanslag die tijdens het onthardingsproces op de hars terecht komt.

Om dit uit te voeren doet u het volgende:

  1. Giet de harscleaner in de ronde pekelbuis in de zoutbak
  2. Ontgrendel de ontharder door 5 seconden lang beide pijltjes ingesteld te houden
  3. Druk 1-maal op de tweede knop, het fabriekje. 

De ontharder begint nu direct te regenereren. U hoeft nu niets meer te doen.

Is onderhoud nodig?

Heeft een waterontharder onderhoud nodig? Is dit verplicht?

Lees alles hierover op onze servicepagina’s: klik hier!

Hoe test ik de hardheid?

Om uw water te testen gebruikt u een hardheiskit. Deze zijn bij Unique te verkrijgen. 

Afhankelijk van de test leest u deze in franse of duitse hardheid uit. De handleiding bij de test vertelt u dit.

Wilt u weten of uw ontharder optimaal werkt? Test dan op twee punten in uw huis: zo dicht bij mogelijk de ontharder, en zo ver weg als mogelijk. U heeft dan een goed overzicht.

Deze tests kunt u eenvoudig bestellen via onze webshop!

Ik zie een aanslag in mijn badkamer, maar ik heb een ontharder?

Het eerste advies is altijd: test uw water! Met het hardheids-testkitje kunt u de hardheid van het water bepalen.

Het is ook mogelijk dat de aanslag/waas op een andere manier ontstaat. Lees hiervoor deze pagina: “Alles over zacht water

Waarom zit er water in mijn zoutreservoir?

Onze ontharders gebruiken pekelwater, zout water, om tijdens het regenereren de harsbolletjes schoon te spoelen. 

Om ervoor te zorgen dat genoeg pekelwater beschikbaar is, wordt water gemengd met de zouttabletten. Op deze manier staat het pekelwater klaar voor de volgende regeneratie. 

Dit pekelwater wordt alleen gebruikt om tijdens regeneratie te spoelen, en komt niet in uw leidingwater.

Is zacht water goed voor mijn tuin?

Zacht water is over het algemeen niet schadelijk voor planten, maar het kan enkele specifieke gevolgen hebben, afhankelijk van de plantensoort, bodemcondities en het irrigatiesysteem dat wordt gebruikt. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

1. Minder mineralen: Zacht water bevat minder mineralen, zoals calcium en magnesium, die normaal gesproken in hard water aanwezig zijn. Sommige planten hebben echter een bepaalde hoeveelheid van deze mineralen nodig voor gezonde groei. Als het water dat je gebruikt extreem zacht is, kan het nodig zijn om deze mineralen op een andere manier aan de planten te leveren, bijvoorbeeld door middel van bemesting.

2. Verhoogde opname van voedingsstoffen: Zacht water kan de opname van voedingsstoffen door planten verhogen. Dit kan gunstig zijn, vooral als de bodem van nature veel mineralen bevat of als er al voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn via bemesting. Het kan echter ook problematisch zijn als de voedingsstoffen uit balans raken, wat kan leiden tot overmatige groei, veranderingen in bladkleur of andere problemen. Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van specifieke planten te begrijpen en de bodem regelmatig te testen om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen krijgen.

3. Zuurgraad (pH): Zacht water heeft meestal een lagere pH-waarde dan hard water. Dit kan invloed hebben op de bodem-pH, vooral als je consistent zacht water gebruikt voor irrigatie. Sommige planten gedijen beter in zure bodems, terwijl andere de voorkeur geven aan alkalische omstandigheden. Het is belangrijk om de pH van de bodem te controleren en aan te passen indien nodig, zodat deze geschikt is voor de planten die je wilt kweken.

Het is ook vermeldenswaard dat de effecten van zacht water op planten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de plantensoort. Het is daarom raadzaam om te overleggen met lokale tuinders, landbouwdeskundigen of kwekers die bekend zijn met de specifieke omstandigheden in jouw regio.

Als je twijfelt over de impact van zacht water op jouw planten, kun je overwegen om een deel van het water dat je gebruikt te mengen met regenwater of ander water van goede kwaliteit om een gebalanceerdere waterbron te verkrijgen.

Hoe gebruik ik de bypass?

Al onze waterontharders zijn voorzien van een bypass. Dit mechanisme is bedoelt om de waterontharder tijdelijk af te sluiten van uw waterleiding. Soms kan dit handig of nodig zijn. Wilt u bijvoorbeeld een groot zwembad vullen? Dan kunt u kiezen om de bypass in te schakelen, en zo geen zacht water te verspillen.

De bypass zit achterop de ontharder. Het is het zwarte mechanisme waar de twee flexibele metalen slangen op worden aangesloten. De linker slang is uw watertoevoer, de rechterslang de leiding naar uw huis.

Aan de rechterzijde ziet u de knop uitsteken. Dit is de actieve stand. Om de bypass in te schakelen drukt u op de knop, zodat deze naar links schuift.

Let op: Als u de bypass een langere periode niet gebruikt, kan deze door de waterdruk vast worden gedrukt. Dit kunt u eenvoudig oplossen door een tik op de knop te geven, zodat deze weer los komt. Daarna kunt u de bypass weer gewoon gebruiken.

Let op: draai nooit aan de knop! Hierdoor dan de bypass los schieten, en zal deze lekken. 

Werking

Kan ik de instellingen wijzigen?

Op de pagina ‘Instellingen wijzigen‘ vindt u de mogelijke aanpassingen.

Hoeveel zout verbruikt een waterontharder?

Het zoutverbruik is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Gemiddeld gaan wij uit van 25KG per persoon per jaar. 

Hoe werkt een waterontharder?

Onze waterontharders werken op basis van ionenwisseling. In de cilinder zijn harsbolletjes aanwezig die zorgen dat het calcium uit het water gefilterd wordt. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes zal tijdens het spoelen/regenereren met pekelwater de calciumdeeltjes weer losgemaakt worden van de harsbolletjes, hierna kan het proces opnieuw beginnen. Bekijk de uitgebreide uitleg.

Verandert een waterontharder mijn water?

De waterontharder zal het calcium uit uw water filteren. Hierdoor krijgt u geen last meer van kalkaanslag. Het water wordt niet gedemineraliseerd, dit wil zeggen dat verder alle mineralen in uw water zullen blijven en er niet pure H2O overblijft. Bekijk hoe onze waterontharder dit doet.

Welke types waterontharders heeft Unique waterontharders?

Unique Waterontharders heeft twee soorten waterontharders die in twee modellen beschikbaar zijn. De Unique Eco is de standaard waterontharder van Unique, hierin kunt u kiezen tussen een compact of een duo afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ook kunt u kiezen voor de Smart, deze waterontharder is op afstand te besturen en voorzien van een zoutindicator. Uw gegevens staan hierbij overzichtelijk in de myUnique app. Ook dit type is in zowel de duo als de compact variant verkrijgbaar. 

Hoeveel water verbruikt de waterontharder?

Het waterverbruik van onze waterontharders verschilt erg per huishouden. Het verbruik kan tussen de 30 en 50 liter per spoeling liggen. Dit is bij een wekelijkse spoeling ongeveer 1,59m3 tot 2,65m3 per jaar. Dit komt neer op €1,35 – €2,25 per jaar totaal.

Waar blijft het pekelwater van de waterontharder?

Het pekelwater wordt tijdens de regeneratie afgevoerd naar de riolering. Dit rioolwater wordt naar de waterzuivering afgevoerd, waar het weer wordt gezuiverd en hergebruikt.

Is de waterontharder elektronisch of mechanisch?

Wij maken gebruik van de elektronische waterontharder, een zogenaamde ionenwisselaar. Meer weten? Lees hier verder.

Wat is een ionenwisselaar?

Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Dit gebeurt door middel van harsbolletjes die geladen zijn met natrium-ionen. De geladen harsbolletjes zorgen dat het calcium uit het water gescheiden wordt. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes moet de ontharder gespoeld worden. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Tijdens het regeneratieproces wordt het hars schoongespoeld met pekelwater, gemaakt met zout, dat direct wordt afgevoerd naar het riool. Het pekelwater komt dus nooit in aanraking met het drinkwater. Het drinkwater smaakt dus ook niet zout.

Is de waterontharder volume of tijdgestuurd?

De waterontharders van Unique zijn zowel volume als tijdsgestuurd, dit betekend dat wanneer de waterontharder het aantal liters behaald heeft waarop de hars verzadigd is, deze het eerst volgende ingestelde tijdstip zal gaan regenereren. Haalt u dit aantal liters niet binnen het aantal dagen waarop uw waterontharder staat ingesteld, dan zal de waterontharder na het aantal ingestelde dagen gaan regenereren. Deze manier van aansturen zorgt ervoor dat u nooit last krijgt van bacteriegroei in uw waterontharder. Lees meer>

Wat is een keramische schijf?

Als u naar waterontharders zoekt, komt u deze term soms tegen. We hebben een artikel geschreven over de werking van de keramische schijf.

 

Lees het hier

Smart & Zoutsensor

Hoe verbind ik de Smart met mijn wifi-netwerk?

Zodra een Smart waterontharder geen verbinding met een netwerk heeft, maakt deze zelf een netwerk aan. Dit netwerk gebruikt u om de verbinding met het wifi-netwerk thuis te maken. 

Op de pagina ‘Hoe verbind ik een Smart met wifi‘ leest u alles hierover!

Waarom zegt de app dat mijn zout wel/niet op is?

Aan de hand van de sensor wordt het niveau van het zout in het zoutreservoir gecontroleerd. 

Dit gebeurt enkele keren per uur. Als voor langere tijd het niveau te laag is, zal de zoutindicator een melding sturen. Het is dus niet zo dat het verwijderen van het deksel direct voor een melding zorgt. 

Tegelijk is het dus ook zo dat het bijvullen niet direct zichtbaar is in de app. Op deze manier worden onjuiste lezingen voorkomen.

Kan ik de sensor zelf afstellen?

Dat kan zeker. Bovenop de sensor zit een klein schroefje. Hiermee kunt u de sensor aanpassen.
Als u deze linksom draait, vergroot u de diepte. De sensor zal dus later inschakelen. Als u de schroef rechtsom draait, verkleint u de diepte en zal de sensor eerder inschakelen. 
Het lampje op de sensor geeft aan waar de grens ligt.

myUnique

Hoe log ik in op de app

Op de zijkant van de waterontharder zit een QR-code. Door deze te scannen logt u in op myUnique.

Eenmaal ingelogd kunt u via uw telefoonmenu de app installeren. Dit doet u:

 

Met Android:
Scan de QR-code en open deze in de Chrome-browser. U kunt vervolgens rechtsboven het menu openen, en “App installeren” kiezen.

 

Met iPhone:
Scan de QR-code en gebruik het ‘delen’-icoontje om het toe te voegen aan uw bureaublad.

Hoe stel ik de vakantiestand in?

De vakantiestand is een manier om ervoor te zorgen dat uw ontharder altijd klaar staat. U kunt een dag voordat u weer thuis komt de ontharder laten regenereren. Of misschien wilt u zelf een moment bepalen.

In de myUnique-app gaat u naar ‘Details’ van de ontharder. Onderaan verschijnt de knop ‘Vakantieplanning’. U kunt vervolgens zelf een planning instellen.

Let op: extra regeneraties verbruiken ook extra zout.

Wat is myUnique

De myUnique-technologie houdt een groot aantal aspecten van uw ontharder in de gaten. Denk hierbij aan het regenereren of het zoutniveau. 

De ontharder combineert alle informatie om te zien of het goed werkt en de standaard processen worden uitgevoerd.

Wat heb ik nodig voor een Smart

Onze Smart-serie is uitgerust met myUnique-technologie. Deze worden via WiFi verbonden op uw netwerk. U kunt dit zelf, of samen met onze monteur inrichten.