Is zacht water gezond? Feiten en fabels over waterontharders

Is zacht water gezond?

Het is dé term bij waterontharders: zacht water. Bij de een is het water nog zachter als bij de ander. Maar wat is zacht water nu eigenlijk? Is het gezond? En waar moet ik op letten? We hebben de feiten en fabels eens op een rij gezet en gaan dieper in op alles wat u over zacht water moet weten.

Wat is zacht water?

Zacht water is water dat geen kalk (meer) bevat. In Nederland is in het Drinkwaterbesluit vastgelegd dat waterleveranciers niet onder 5,6 dH (Duitse hardheid) ontharden. Omdat het Nederlandse drinkwater in veel gebieden daar ruim boven zit, is er merkbaar kalk aanwezig.

Zodra er kalk aanwezig is, spreken we van ‘hard water’. Halen we dit kalk eruit, dan spreken we van ‘zacht water’. Er is geen absolute grens, wij spreken van zacht water als we 0,0 dH meten.

Zuiveringsinstallatie water
Harsbolletjes ionisatie

Hoe werkt een ontharder?

Om het harde water zacht te maken, moeten de stoffen die kalk veroorzaken worden verwijderd. Die twee stoffen zijn calcium en magnesium. 

In de waterontharder zitten harsbolletjes waar deze twee stoffen aan blijven ‘plakken’. Hierdoor komen ze niet in uw drinkwater, of apparatuur terecht, en kan het geen schade aanrichten. 

Een uitgebreide uitleg over de werking van de waterontharder is hier te lezen.

Verandert het water?

Een veelgestelde vraag is wat een waterontharder nu eigenlijk verwijdert, of toevoegt. De harsbolletjes in de waterontharder zijn geladen met natrium-ionen. Natrium is een mineraal dat van nature voorkomt in voeding. Het lichaam kan dit stofje niet zelf aanmaken, en krijgt het dus binnen via voeding. 

Wat belangrijk is te onthouden is: natrium is geen zout. Het keukenzout, natriumchloride, bevat wel natrium, maar het is geen natrium. Dit verschil maakt informatie soms onduidelijk.

Als er water door de ontharder heen stroomt, worden de natriumdeeltjes die aan de harsbolletjes zit vervangen door de calcium- en magnesiumdeeltjes in het water. De deeltjes worden uitgewisseld: kalk blijft in de ontharder en vervangen door natrium.

In het drinkwater zijn calcium- en magnesiumdeeltjes verwijdert, en vervangen door natriumdeeltjes.

Hoeveel natrium komt uit een ontharder?

Bij het ontharden van water wordt 8 milligram natrium per Duitse hardheid per liter toegevoegd aan het water. Per dag resulteert dit in gemiddeld 70 milligram natrium bij een waterinname van ongeveer 1 liter.

Het Voedingscentrum adviseert ongeveer 2,4 gram natrium per dag. Omgerekend betekent het dat u ongeveer 30 liter water per dag moet drinken, voordat u over de geadviseerde hoeveelheid heen gaat. Voor kinderen tussen 1 – 3 jaar is het advies ongeveer 1,2 gram natrium (dus geen zout).

Heeft u een natrium-arm dieet? Neem deze cijfers dan mee naar de diëtist. Deze kan u precies vertellen wat wel en niet mogelijk is.

Feiten en fabels

Fabel: een waterontharder is ongezond

Zoals u heeft kunnen lezen is het een fabel dat een waterontharder ongezond is. Met de juiste kennis van zaken weet u precies wat u in huis haalt.

Fabel: een waterontharder werkt niet

De werking van een waterontharder is heel duidelijk, en wordt breed ingezet. We hebben het hier uiteen gezet. En twijfelt u? U bent van harte welkom om bij ons dit zelf te komen testen.

Fabel: een waterontharder heeft geen onderhoud nodig

Iemand die beweert dat een waterontharder geen onderhoud nodig heeft, weet niet waar hij over spreekt, of probeert u om te kopen. Elk mechanisch apparaat heeft controle en onderhoud nodig. Ook de hars in de cilinder dient in goede staat te zijn om smakelijk drinkwater te kunnen maken. Lees meer over onderhoud hier.

Feit: een waterontharder beschermt apparatuur

Doordat er geen kalk in het water zit, kan dit ook niet uw vaatwasser of wasmachine verstoppen. De verwarmingselementen hoeven niet eerst door een dikke laag kalk heen.

Feit: zacht water bespaart

Het is geeneens een marketingtrucje, maar een waterontharder bespaart. Denk bijvoorbeeld aan uw vaatwasser waar onthardingszout in moet. Daar kunt u alvast mee stoppen. Of ga eens douchen met dezelfde hoeveelheid shampoo. U zult merken dat u veel minder nodig heeft.

Feit: zacht water voorkomt kalk

Natuurlijk wilt u geen kalk op de kraan. Tegelijk zorgt zacht water er ook voor dat de kraan van binnen schoon blijft. Zowel uiterlijk, als innerlijk is zacht water een bescherming voor uw huis.