Werking

Hoe werken onze waterontharders?

De werking van de waterontharder is niet ingewikkeld. Een Unique waterontharder werkt op basis van een ionenwisselaar. Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Dit gebeurt door middel van harsbolletjes die geladen zijn met natrium-ionen. De geladen harsbolletjes zorgen dat het calcium uit het water gefilterd wordt.

Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes, moet de ontharder gespoeld worden. Dit wordt ook wel regenereren genoemd.

Tijdens het regeneratieproces wordt het hars schoongespoeld met pekelwater, gemaakt met zout, dat direct wordt afgevoerd naar het riool. Het pekelwater komt dus nooit in aanraking met het drinkwater. 

Meer weten? Lees verder over het volgende:

  • Het zoutreservoir en pekelwater
  • Natrium en drinkwaterkwaliteit 
  • Zoutverbruik
Werking Waterontharder compact model

100% bacterie-vrij

Tijdens elke regeneratie wordt de harskolom ontsmet met het water uit de zoutbak. Deze spoeling wordt grondig uitgevoerd, waardoor elke vorm van bacteriegroei volledig wordt uitgesloten. Het gebruikte spoelwater wordt rechtstreeks naar het riool afgevoerd.

Achterop de ontharder kunt u het zien: het gaat door gescheiden slangen. Het spoelwater komt dus nooit in aanraking met uw drinkwater. Dit garandeert dat uw huis altijd voorzien is van schoon en veilig drinkwater, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over bacteriën of andere schadelijke elementen die uw gezondheid kunnen aantasten.

Onze ontharders zijn dan ook de ideale oplossing voor huishoudens die waarde hechten aan gezondheid en veiligheid.

Gebruikt de ontharder stroom?

Onze waterontharders gebruiken stroom voor de interne computer. Hierdoor kan de ontharder actief meekijken met waterverbruik, en heeft het door wanneer er voor langere tijd geen water wordt verbruikt. 

De ontharder gebruikt geen stroom om te ontharden. Mocht er stroomuitval zijn, dan is uw ontharder gewoon nog steeds zijn werk aan het doen. Als de stroom weer terug komt, gaat hij verder waar hij was. Enkel voor het regenereren wordt stroom gebruikt.

Meer weten over het stroomverbruik? Lees hier alles!

Heb ik water tijdens het regenereren?

Ja! Onze waterontharders hebben standaard keramische schijven. Dit is een schijf die het water kan sturen.

Tijdens het regenereren wordt de waterleiding even afgesloten van de ontharder, zodat de cilinder zichzelf kan reinigen. Zodra het reinigen klaar is, zorgt deze schijf er voor dat er een water- en luchtdichte afsluiting blijft tussen het pekelwater en het drinkwater. 

Omdat dit proces over het algemeen ’s nachts gebeurt, merkt u hier niets van en kan uw ontharder rustig zijn werk doen!

Zoutreservoir

Het zoutreservoir is het gedeelte waar het regeneratiezout wordt bewaard. Dit is een container waar een slang op aangesloten wordt. Deze slang is verbonden tussen de cilinder en het reservoir, en verplaatst pekelwater voor het spoelen.

Onze ontharders maken gebruik van een ‘natte regeneratie’. In het zoutreservoir staat water, waarin de zouttabletten worden opgelost. Tijdens het regenereren wordt dit water gebruikt om de cilinder te spoelen. Na afloop wordt het zoutreservoir weer gevuld, zodat er weer zout kan oplossen in het water. 

De ontharder bepaalt zelf hoeveel water nodig is om de regeneratie goed uit te kunnen voeren. U zorgt voor het zout, de ontharder voor de rest.

Natrium en drinkwater

Door de manier van regenereren voegen wij geen natriumchloride toe aan het drinkwater. Het pekelwater (het zoute water uit het reservoir) wordt gebruikt om de cilinder te spoelen tijdens de regeneratie. Tijdens dit proces is de cilinder fysiek afgesloten van uw waterleiding. Het pekelwater wordt direct naar het riool afgevoerd. Pas nadat de cilinder gespoeld is, wordt deze weer opengezet.

In het drinkwater worden calcium- en magnesium-ionen gewisseld met natrium-ionen.  Natrium is geen zout. Meer weten over natrium? Lees het hier!

Om deze kwaliteit te garanderen zijn onze ontharders voorzien van de NSF/ANSI 44 – goedkeuring.

Spoelt wanneer u slaapt

De waterontharder zal gaan spoelen op het moment dat al het hars verzadigd is. Dit doet hij na een vastgesteld (en door u in te stellen) verbruik, of na een vastgesteld (en door u in te stellen) aantal dagen.

Op het moment dat de kunsthars volledig verzadigd is met kalk heeft de waterontharder een reservecapaciteit zodat het regenereren uitgesteld zal worden naar uw gewenste tijd. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen dat het regenereren wordt uitgevoerd om 2 uur ’s nachts wanneer iedereen slaapt en er geen waterverbruik is. Op die manier heeft u nergens last van en profiteert u altijd van kalkvrij water!

Zout voor waterontharder bestellen

Zoutverbruik

Tijdens het spoelen wordt regeneratie-zout verbruikt. Onze waterontharders maken optimaal gebruik van dit zout. Hierdoor is het verbruik ongeveer 25 kg zout per persoon, per jaar. 

Bij installatie van uw ontharder ontvangt u 75 kg regeneratiezout. Voor het eerste jaar bent u dus geheel voorzien!

Conclusie

Wij vinden dat drinkwaterveiligheid altijd belangrijker is dan het hebben van zacht water. Bij de aanschaf van een waterontharder is het dus erg belangrijk om goed te kijken of deze is voorzien van één of meerdere ‘antibacteriële’ opties.

De ontharders van Unique zijn hier allen van voorzien. Op deze pagina kunt u hier meer over lezen. Door de vakantiestand, de slimme computer en de veiligheidsregeneratie zijn de ontharders van Unique voorzien van alle veilige opties.

Vraag direct uw persoonlijke offerte op!