Verbruikskosten

Verbruikskosten van een waterontharder

Een goede waterontharder is zuinig en zorgt voor minimale kosten. Daarom is het belangrijk om een geïnformeerde beslissing te maken, zodat u de voordelen op alle manieren ervaart. 

Is overcapaciteit beter?
Het belangrijkste getal is uw gemiddelde waterverbruik per jaar. Hiermee is eenvoudig de juiste ontharder te kiezen. Gaat u ruimer wonen, komt er gezinsuitbreiding, of vliegen er kinderen uit? Als u hier alvast rekening mee houdt, weet u zeker dat u de juiste ontharder heeft.

Zijn er dan alleen maar kosten?
Gelukkig niet! Een ontharder bespaart juist. Verder op deze pagina leest u daar over.

Voorbeeld voor gezin

We gaan even uit van ongeveer 150 kuub waterverbruik. We gebruiken de Smart Duo 12 liter voor de vergelijking.
Stel dat u de ontharder 15 jaar lang gebruikt, wat met onze garantie eenvoudig lukt, dan is de som als volgt:

  • Het zoutverbruik is 75 kg per jaar, dus € 800,- per 15 jaar
  • Het waterverbruik is 19,5 m3, dus € 19,50,- per 15 jaar
  • Het stroomverbruik is 135 kWh, dus € 54,- per 15 jaar
  • De aanschaf van de ontharder is € 1675,- 

Totaal over 15 jaar betaalt u dus € 2548,50. Per jaar is dat 169,90 Per maand 14,15.

Het totale verbruik van onze ontharder is dus slechts 46 cent per dag.

Heeft u een drukverhoger, of andere omstandigheden? Dan kunnen deze cijfers afwijken. Neem contact op met onze specialisten voor de zuinigste ontharder voor u!

In Nederland wordt de waterhardheid meestal uitgedrukt in Duitse hardheid, ook wel bekend als Duitse graden, dH. 1 dH staat voor 17,8 miligram kalk per liter water.

Bij een van 10 dH verbruikt de waterontharder 1,3% van het totale waterverbruik. Als u 100 m3 verbruikt, zal de waterontharder dus 1,3 m3 water verbruiken, Dit resulteert in een bedrag van ongeveer € 1,30.

Bij een hardheid van 10 dH, dus 178 miligram kalk per liter water, en een jaarverbruik van 100 m3 verbruikt de Unique Waterontharder 30 kg (ongeveer 15,00) zout per jaar.

De waterontharder regenereert ongeveer 1 keer per 14 dagen. Op jaarbasis verbruikt de ontharder 9 kilowattuur, wat ongeveer € 1,80 is.

Open vaatwasser

Vaatwasser

Tegenwoordig gebruiken vaatwassers zout om het water te ontkalken. Dit doet de vaatwasser om te voorkomen dat er een witte waas op het glaswerk komt. 

Met een waterontharder is dit niet meer nodig! En tegenwoordig is in veel vaatwassers in te stellen dat er geen zout meer bijgevuld hoeft te worden. 

Bijvullen van dit zout is dus voorbij, want de ontharder neemt dit werk over. Het scheelt dus alweer bij de boodschappen. En tegelijk blijft de hele vaatwasser schoon.

Wasmachine

En vergeet de wasmachine ook niet. Deze hebben zelden een mogelijkheid om zelf te ontharden, maar zijn wel de dupe van kalk. 

Sommige wasmachines kennen een apart spoelprogramma voor het reinigen van het apparaat. Maar eenvoudiger is het om direct al zacht water aan te bieden. 

Zo heeft het verwarmingselement minder te doen, en blijft het binnenwerk schoon. 

Wasmachine

Vrijblijvend meer weten?

Meer weten over de voordelen voor uw huis en, nog belangrijker, uzelf? Vraag dan eens vrijblijvend een offerte aan. U ontvangt een duidelijke offerte en onze brochure. En u zit aan helemaal niets vast.