Desinfectie en reiniging

Desinfectie en reiniging

handen wassen - is een waterontharder goed voor uw huid

Slechte waterkwaliteit heeft niet alleen invloed op uw gezondheid, maar het kan ook problemen veroorzaken voor uw huishoudelijke apparatuur. Een voorbeeld is drinkwater met een hoog chloorgehalte. 

Wat heeft chloor voor invloed op u en uw ontharder? En hoe kan het dat sommige ontharders een chloormodule hebben?

Invloed van chloor op een waterontharder

In de cilinder van de waterontharder zitten de zogeheten harsbolletjes. Als hard water langs de harsbolletjes stroomt, blijven calcium en magnesium aan deze bolletjes kleven, zodat alleen zacht water uit de ontharder komt.

De harsbolletjes zijn gemaakt van twee stoffen: polystyreen en divinylbenzeen (DVB). De eerste is het deeltje waar de hardheid zich aan bindt, terwijl DVB het lijm is dat alles bij elkaar houdt. 

Het probleem met chloor is dat deze DVB oplost, waardoor de harsbolletjes uit elkaar vallen en hun werking verliezen. Het resultaat is een sterk verkorte levensduur van uw waterontharder, en daardoor sneller weer hard water.

Hoeveel chloor gaat het om?

Volgens de Water Quality Association is twee delen per miljoen delen genoeg om de levensduur van de harsbolletjes te halveren.

Ter vergelijking: in drinkwater is over het algemeen 4 delen per miljoen maximaal toegestaan.

Harsbolletjes ionisatie

Mag een chloormodule dan wel?

Er zijn waterontharders verkrijgbaar die beschikken over een zogeheten chlorinator, of desinfectiemodule. Deze ontharders gebruiken het pekelwater en wat stroom om chloor aan te maken via elektrolyse. Hierdoor zou de ontharder beter gereinigd worden.

Waterontharders van Unique doen dit niet op deze manier. Wij gebruiken een slimme spoelmethode om ervoor te zorgen dat de ontharder altijd schoon en optimaal is. Onze methode beschermt de harsbolletjes, en zorgt tegelijk voor een schone watervoorziening. 

Een chloormodule is niet verboden, maar het levert in Nederland geen enkel voordeel in vergelijking met een slimme spoeling. 

Waarom wordt deze aangeboden?

Waterontharders zijn niet beperkt tot Nederland. In landen waar de waterkwaliteit minder is, zoals bijvoorbeeld de landen tegen de zuidelijke grenzen van Europa, kan het toevoegen van chloor noodzakelijk zijn om bacteriën in het water te verwijderen.

Het Nederlandse leiding-netwerk is echter van zulke goede kwaliteit dat een reiniging met chloor niet nodig is. 

Stilstaand water

De belangrijkste factor van slechte waterkwaliteit is stilstaand water. Bent u enkele maanden op vakantie? Dan heeft het water stilgestaan, en zal deze muf ruiken en smaken. De waterleverancier adviseert ook altijd om eerst de kraan een poosje te laten lopen. 

De Unique waterontharder heeft hiervoor een slimme spoeling. Deze zorgt ervoor dat als er voor langere tijd geen water wordt verbruikt, de ontharder toch een onderhoudsspoeling doet. Tijdens deze spoeling wordt de gehele ontharder van binnen gereinigd. Op deze manier wordt elke vorm van verminderde kwaliteit voorkomen!

Beker die water opschept
Smart Duo cilinder en zoutreservoir

Hoe werkt onze ontharder

De Smart-serie maakt gebruik van verschillende spoelingen om de ontharder schoon te houden. Zo is er de normale regeneratie, die de harsbolletjes reinigt. Ook is er de zogeheten vakantiestand, waarbij de ontharder de onderhoudsspoelingen uitvoert. 

Op deze manier voegen wij niets toe aan het drinkwater, en garanderen wij 100% kalkvrij en schoon drinkwater.