Wat is kalk

Wat is kalk?

Kalk, ook bekend als calciumcarbonaat, is een natuurlijke minerale verbinding die veel voorkomt in de aardkorst. Het lost gedeeltelijk op in water, vooral als het water rijk is aan koolstofdioxide, en vormt dan calciumbicarbonaat.

Deze minerale verbinding wordt gemaakt door calcium en magnesium. Als deze twee stoffen samenkomen ontstaat er het welbekende kalk.

Hoe komt kalk in het drinkwater

Wanneer water door kalksteenlagen sijpelt, lost het calciumcarbonaat op en wordt het meegevoerd met het grondwater naar onze watervoorziening. Dit proces staat bekend als de kalk-koolzuur evenwicht. Het resultaat is hard water dat hoge concentraties calcium en magnesium bevat.

Wat voor effect heeft kalk op huishoudelijke apparatuur?

Kalk kan zich ophopen in huishoudelijke apparaten zoals waterkokers, boilers en wasmachines. Deze ophoping kan de efficiëntie van apparaten verminderen en uiteindelijk leiden tot storingen of schade.

Hard water kan ook invloed hebben op de douche-ervaring. Zeep en shampoo schuimen minder goed in hard water, waardoor je meer product moet gebruiken. Bovendien kan kalkaanslag zich vormen op douchekoppen en tegels, wat meer schoonmaakwerk vereist.

kraan met kalk

Gezondheid

Hoewel kalk in drinkwater niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het wel bijdragen aan droge huid en haar door de verminderde werking van zeep en shampoo. Sommige mensen kunnen ook gevoelig zijn voor de smaak van hard water.

Oplossing

De problemen van kalk zijn te voorkomen door een waterontharder. Dit apparaat verwijdert calcium en magnesium uit het drinkwater via ionisatie. De korte uitleg is: calcium en magnesium worden vastgehouden door harsbolletjes in de waterontharder. Op die manier komen ze niet in de waterleiding, waardoor ze niet kunnen samensmelten tot het welbekende kalk.

Weten hoe Unique u hierbij kan helpen?

In onze brochure leest u alles over onze waterontharders en hoe zij u kunnen voorzien van een kalkvrij bestaan. In deze brochure leest u verder over Unique Waterontharders, en de belangrijke dingen om in de gaten te houden bij de keuze van een waterontharder.