100% veilig drinkwater

Wat doet een waterontharder?

In april 2023 heeft het programma Kassa een waterontharder onderzocht, en kwam erachter dat er bacteriegroei aanwezig was. Echter zijn enkele zaken niet besproken, of op een verkeerde manier gepresenteerd. Graag geven wij u uitleg hierover.

Er zijn drie soorten waterontharders namelijk: de magnetische, de mechanische en de elektrische waterontharder.

Unique Waterontharders maakt gebruik van de elektronische waterontharder, een zogenaamde ionenwisselaar. Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Dit gebeurt door middel van harsbolletjes die geladen zijn met natrium-ionen. De geladen harsbolletjes zorgen dat het calcium uit het water gescheiden wordt. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes moet de ontharder gespoeld worden. Dit wordt ook wel regenereren genoemd.

Tijdens het regeneratieproces wordt het hars schoongespoeld met pekelwater, gemaakt met zout, dat direct wordt afgevoerd naar het riool. 

Unique Eco Duo Waterontharder

Bacteriegroei

In stilstaand water kan bacterie-groei ontstaan. De ontharders van Unique hebben verschillende methodes om dit te voorkomen en bacteriegroei voor 100% uit te sluiten.

Onze waterontharders zijn voorzien van een vakantiestand, of afwezigheidsstand. Dit betekent dat de waterontharder, wanneer u voor langere tijd geen gebruik maakt van uw leidingwater, zichzelf zal reinigen zodat bacteriegroei onmogelijk is. Verder spoelt de ontharder na een vastgesteld aantal dagen, en na een vastgesteld verbruik zodat de waterontharder zelf van binnen brandschoon is.

Ook maakt Unique gebruik van een isolatiehoes om de cilinder. Deze hoes zal uw waterontharder beschermen tegen de hitte in de zomer, en condensvorming in de winter. 

De reden dat Unique GEEN gebruik maakt van een mechanische waterontharder is dat hier nooit een vakantiestand of desinfectie-functie op aanwezig kan zijn.

We hebben het in water over de legionella-bacterie, ook wel de veteranenziekte genoemd. Om bacteriegroei mogelijk te maken, moet het water tussen de 30 en 45 graden Celsius zijn. Hierbij merken we op dat het water dat uw huis binnenkomt nooit deze temperatuur zal bereiken. Maar met een onjuiste montage van apparatuur aan uw waternetwerk is het mogelijk dat er stilstaande waterplekken ontstaan, waarin dit wel zou kunnen ontstaan. Daarom is een professionele installatie, en regelmatig onderhoud van groot belang.

Lees voor meer informatie dit artikel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Smart Compact

Is de waterontharder milieuvriendelijk?

Onze waterontharders regenereren na een vastgesteld aantal dagen, of na een vastgesteld verbruik. Bij dit regeneratieproces wordt er gebruik gemaakt van pekelwater, wat in het zout-reservoir wordt gemaakt. Dit pekelwater wordt tijdens de regeneratie afgevoerd naar de riolering. Dit rioolwater wordt naar de waterzuivering afgevoerd, waar het weer wordt gezuiverd en hergebruikt. 

Dit betekent tegelijk dat het pekelwater niet op een onverantwoorde manier in de natuur terecht komt, maar via het daarvoor bedoelde riool naar de waterzuiveringsinstallaties wordt gebracht. 

We willen graag bovenstaande gegevens naast het feit leggen dat u een minimale hoeveelheid schoonmaakmiddelen, shampoo, zeep en stroom verbruikt. De waterontharder vervangt dus uw chemische producten door de natuurlijke producten die het afvoert naar uw riolering. 

Daarom durven wij te stellen dat als een waterontharder goed werkt, deze meehelpt aan een beter milieu!

Is de waterontharder goed voor uw gezondheid?

Het Nederlandse drinkwater is van zichzelf al een goed gezuiverd en gezond product. Daarom is bijvoorbeeld een chloor-module niet nodig. Onze waterontharders zullen de kwaliteit van dit drinkwater niet veranderen. Wat onze waterontharders doen, is enkel het scheiden van calcium en magnesium uit uw drinkwater. Omdat ook calcium een product is wat uw lichaam nodig heeft, heeft u de keuze om een resthardheid op uw waterontharder in te stellen. Hierdoor heeft u wel een lage hoeveelheid calcium in uw drinkwater, maar nog steeds geen last van kalkaanslag. 

Tegelijk is het zo dat wij mensen ons calcium uit voedsel moeten halen, en niet afhankelijk moeten laten zijn van ons drinkwater. In Nederland is er een groot verschil in de hoeveelheid kalk in het drinkwater, het hangt er net vanaf waar u woont. Een gevarieerd dieet voorziet de mens beter van calcium dan enkel ons drinkwater.

Glas met water
Smart Highflow Duo

Conclusie

Het programma Kassa heeft zich gericht op een enkele situatie, waarbij achteraf is gebleken dat er andere omstandigheden waren dan op beeld werd vertoond.

Unique heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van ontharders. Deze ervaring heeft ertoe geleid dat de Smart is ontwikkeld: een ontharder die een extra laag bescherming geeft, waardoor uw ontharder altijd schoon en veilig drinkwater levert. 

Zelf lezen hoe het zit?

In onze brochure leest u alles over onze waterontharders, hoe Unique de veiligheid garandeert, en wat de voor- en nadelen van verschillende ontharders zijn. Met onderstaand formulier vraagt u deze, geheel vrijblijvend, aan.