Uw nieuwe ontharder

Uw waterontharder is geïnstalleerd!

Uw nieuwe ontharder doet zijn werk, maar wat moet u eigenlijk weten? Wat kan het apparaat allemaal, en waar moet u op letten? Op deze pagina vindt u het antwoord op al deze vragen.

Of ga direct naar:

Wilt u meer weten over de werking van uw ontharder? Lees daar alles over op de pagina ‘Werking‘.

Smart Duo cilinder

Zacht water

Vanaf het moment van installatie voorziet de ontharder u van zacht water. Dit betekent dat u direct de voordelen heeft, maar tegelijk dat uw huis ander water krijgt.

Heeft u een ouder huis? Dan is het mogelijk dat u nog een poosje wat kalk ziet. De leidingen in uw huis bevatten nog kalk. Het zachte water zal dit wegspoelen. Gemiddeld duurt dit ongeveer twee tot drie weken. 

Dus wilt u testen of uw ontharder naar behoren werkt? Doe dit dan op meerdere plaatsen in uw huis: zo dicht bij de watermeter als mogelijk, en zo ver als mogelijk. Op deze manier weet u hoe uw leidingen er ‘van binnen’ uitzien. 

Klik hier om meer te lezen over hoe zacht water werkt.

Bypass

Al onze waterontharders zijn voorzien van een bypass. Dit mechanisme is bedoelt om de waterontharder tijdelijk af te sluiten van uw waterleiding. Soms kan dit handig of nodig zijn. Wilt u bijvoorbeeld een groot zwembad vullen? Dan kunt u kiezen om de bypass in te schakelen, en zo geen zacht water te verspillen.

De bypass zit achterop de ontharder. Het is het zwarte mechanisme waar de twee flexibele metalen slangen op worden aangesloten. De linker slang is uw watertoevoer, de rechterslang de leiding naar uw huis.

Op de foto rechts ziet u de bypass in de actieve stand. Aan de rechterzijde ziet u de knop uitsteken. Om de bypass in te schakelen drukt u op de knop, zodat deze naar links schuift.

Let op: Als u de bypass een langere periode niet gebruikt, kan deze door de waterdruk vast worden gedrukt. Dit kunt u eenvoudig oplossen door een tik op de knop te geven, zodat deze weer los komt. Daarna kunt u de bypass weer gewoon gebruiken.

Let op: draai nooit aan de knop! Hierdoor dan de bypass los schieten, en zal deze lekken. 

Waterhardheid testen

Uw ontharder doet zijn werk vanzelf. Toch is het verstandig om eens in de twee maanden te controleren of uw waterhardheid nog steeds correct is. 

Het is mogelijk dat de waterhardheid vanaf de leverancier verandert. Hierdoor dient uw ontharder ook anders ingesteld te worden.

Bij het plaatsen van de ontharder heeft u een testsetje gekregen. Hiermee kunt u eenvoudig zien of uw ontharder nog steeds zijn werk goed uitvoert.

Instellingen aanpassen

U kunt diverse instellingen wijzigen, zoals de hardheid en het moment van spoelen. Zoals eerder beschreven is het soms nodig om de hardheid te wijzigen. 

Ook kunt u het moment van regenereren aanpassen. Misschien hoort u ’s nachts de ontharder, of is het voor u eenvoudiger om de regeneratie op een ander tijdstip te doen. Klik op de knop om naar de handleiding voor deze instellingen te gaan.

 

 

Zoutreservoir

Uw waterontharder heeft een zoutreservoir. Bij de Duo-uitvoering is dit een los reservoir, zoals op de foto links. Bij de Compact is deze ingebouwd.

Het zoutreservoir wordt gevuld met zouttabletten, en water. Op deze manier ontstaat er pekelwater, wat gebruikt wordt om tijdens het regenereren het opgespaarde calcium en magnesium weg te spoelen naar het riool.

Er zal altijd water in het reservoir staan. Soms is dit zichtbaar, omdat het zoutniveau lager is, soms zit dit onder het zoutniveau.

 In de ronde pvc-buis zit de vlotter. Deze zorgt voor de juiste hoeveelheid water. U hoeft hier zelf dus niets aan te doen.

Het display

Op het scherm laat uw ontharder diverse zaken zien. Rechtsboven ziet u het tijdstip, gevolgd door de melding “Systeem in dienst”. Dit betekent dat de ontharder volledig werkt.

Onderaan komen een paar verschillende regels voorbij:

Volg regen : 02:00
Deze regel laat het tijdstip zien wanneer de regeneratie plaats zal vinden. Dit betekent niet dat het de eerstvolgende keer zal gebeuren. Bijvoorbeeld: het kan zijn dat de ontharder over twee dagen moet regenereren. Dat zal dan om 02:00 uur ’s nachts gebeuren.

Beschikbaar water
Aan de hand van de instellingen weer de ontharder hoeveel water er gebruikt kan worden voordat er geregenereerd moet worden. Op het display ziet u het aantal beschikbare liters. Uw ontharder zal, zodra deze richting 0 gaan, op tijd spoelen.

Debiet 0.0l/m
Zodra u water verbruikt, kunt u dat hier zien. 0.0 betekent dat er geen water door de ontharder stroomt. Als u een kraan opent, zult u zien dat dit display verandert.

Smart en myUnique

Heeft u een Smart-uitvoering? Dan maakt u gebruik van myUnique! U krijgt toegang tot de app door de QR-code op uw ontharder te scannen.

In deze app ziet u de status van uw ontharder, het zoutniveau, de regeneratiemomenten, etc. 

Kunnen wij u ergens nog mee helpen?

Wij zijn pas tevreden als u dat bent. Heeft u nog vragen? Wilt u meer weten over bepaalde functies? Neem dan rustig contact met ons op! Dat kan via onze contact-pagina, of via onderstaand formulier.