Wat is hard water en hoe wordt dit gemeten?

Verbruikskosten Waterontharder foto

Wat is hard water?

Hard water. U heeft er vast weleens van gehoord. Of het nu in de media is of via vrienden of familie, hard water is een redelijk bekende term. Maar wat is hard water en hoe wordt hard water nu eigenlijk gemeten? Hard water is simpel gezegd water met een relatief hoge hoeveelheid calcium en magnesium erin. Unique Waterontharders vertelt u hier graag meer over hard water en hoe het gemeten wordt.

Hard water meten

Hard water wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid calciumdeeltjes en magnesiumdeeltjes. Hoe meer daarvan in uw water, hoe harder uw water. Dit wordt meestal uitgedrukt in Duitse graden: ºD of dH. 1 dH is hier 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat) kalk per liter water. De grens tussen hard water en zacht water is echter moeilijk vast te stellen. Deze begrippen zijn relatief en er is in Nederland geen officiële hardheidsschaal. Daarom gebruiken drinkwaterbedrijven vaak de volgende 5 schalen:

Onder- en bovengrens

De ondergrens voor de meeste bedrijven is in het zogenaamde Drinkwaterbesluit vastgesteld op 5,6 dH op het moment dat het water onthard wordt. De bovengrens ligt vaak bij 12,5 dH. Gemiddeld bevindt de grens voor drinkwater in Nederland rond de 8 dH. Hoeveel dit precies is, verschilt per regio. Nieuwsgierig? U kunt eenvoudig opzoeken wat de hardheid van het water in uw regio is.

Het probleem van hard water

Hard water kan negatieve gevolgen hebben voor sanitair en het milieu. Bij hard water ontstaat er namelijk sneller kalkaanslag in uw leidingen en in uw apparatuur, zoals de waterkoker, wasmachine en de vaatwasser. Dit zorgt niet alleen voor een waas op uw vaat, maar het zorgt er ook voor dat uw apparatuur harder moet werken om zijn taken uit te voeren. De middelen die worden gebruikt om kalk te verwijderen, komen vervolgens via het riool vaak in het milieu terecht wat slecht is voor de natuur.

Hard water en de gezondheid

Hard water heeft in principe geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het harde water kan echter wel degelijk extra belastend zijn als u een gevoelige huid heeft. Daarnaast is er vooral een verschil in smaak te merken als het op hard en zacht water aankomt. Veel mensen geven aan dat zacht water aanzienlijk beter smaakt dan hard water. Voor het verkrijgen van zacht water is een waterontharder een uitstekende oplossing!

Meer informatie waterontharder

Wilt u meer weten over de zin en onzin van een waterontharder? Neem gerust contact met ons op. Laat een bericht achter via het contactformulier, stuur een mail naar info@uniquewaterontharders.nl of bel het nummer 085-7920776.