Heeft een waterontharder onderhoud nodig?

Ontkalkt water

Heeft een waterontharder onderhoud nodig?

Onderhoud van een waterontharder

Bent u de trotse eigenaar geworden van een waterontharder? Gefeliciteerd! Met een waterontharder geniet u thuis van heerlijk zacht water. Dat smaakt niet alleen beter, het zorgt er ook nog eens voor dat uw huishoudelijke apparatuur langer meegaat en dat uw vaat prachtig stralend blijft. Zoals met de meeste apparatuur heeft een waterontharder periodiek onderhoud nodig om goed te blijven werken. Unique Waterontharders vertelt u in dit blog dan ook in 5 stappen alles over het onderhoud van een waterontharder.

Stap 1. Meten van waterhardheid

Het eerste wat er moet gebeuren bij onderhoud van een waterontharder, is het meten van de waterhardheid. Dit doet u om te controleren of de waterontharder nog voldoende functioneert. Blijkt dat het water te hard is? Dan werkt de waterontharder onvoldoende. Hoe controleert u dit? Doe wat water in een potje of in een glas, voeg een druppeltje wasmiddel toe en begin met schudden of roeren. Schuimt het water goed en snel op? Dan is uw water zacht. Gebeurt dit niet? Dan is uw water hard en werkt de waterontharder dus niet goed genoeg.

Stap 2. Controle en reiniging van onderdelen

Een waterontharder bestaat uit diverse onderdelen waarvan het belangrijk is dat deze goed werken. Zodra één onderdeel onvoldoende werkt kan dit een negatieve invloed hebben op de rest van de waterontharder. Onderdelen van een waterontharder zijn onder andere de filter, de kleppen en de injectoren. Zorg ervoor dat al deze onderdelen goed gecontroleerd en schoongemaakt worden bij een onderhoudsbeurt. Werkt een onderdeel hierna (nog steeds) onvoldoende? Dan dient deze vervangen te worden.

Stap 3. Waterontharder ontsmetten

Bij deze stap van het onderhoud wordt de waterontharder zelf ontsmet. Dit gebeurt om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen nestelen en ontwikkelen. Bij deze stap worden in de meeste gevallen de harsen schoongemaakt. Er bestaan ook waterontharders waarbij de harsen niet gereinigd hoeven te worden. Bekijk dus eerst goed welke waterontharder u heeft.

Stap 4. Zoutreservoir reinigen

Bij veel waterontharders speelt zout een essentiële rol. Het reinigingszout zorgt er namelijk voor dat harsbolletjes kunnen regenereren. Een nadeel hiervan is echter dat dit zout kan gaan aankoeken. Daarom is het belangrijk dat u in deze stap het zoutreservoir reinigt. Zo blijft het zout zijn werk goed doen en blijft uw water zacht.

Stap 5. Afstellen van de waterontharder

Bij deze laatste stap in het onderhoud wordt het zoutverbruik afgesteld op hoe u uw waterontharder gebruikt. Hoe beter alles is afgesteld, hoe beter de waterontharder werkt en hoe meer u ervan profiteert.

Vragen over onderhoud

Meer over onderhoud en verbruik weten? Neem gerust contact met ons op. Laat een bericht achter via het contactformulier, stuur een mail naar info@uniquewaterontharders.nl of bel het nummer 085-7920776.